Az oldalt gondozza: ENERGIAKLUB
Kapcsolódó cikkek

Orbán atomhívő lett, és más már nem is érdekli

2013. 09. 6.

Szakmai körökben senki nem érti, hogy miért sietteti az Orbán-kormány a paksi atomerőmű bővítését, és miért kellene az első új blokknak már 2024-ben működnie. Politikai szemfényvesztés, vagy befigyel a Közgép? A hvg.hu utánament a részleteknek.

Kik fölözik le az évszázad magyar üzletét?

2013. 09. 3.

A Paksi Atomerőmű újabb blokkjai már 13 milliárdba kerültek, pedig a területen még egy fűszálat sem tettek keresztbe. Annál inkább vannak vizsgálatok és reklámköltségek.

"Nem az oroszoktól, a saját hülyeségünktől félek"

2013. 09. 3.

Az új paksi atomerőmű építésre egyre intenzívebben jelentkező Roszatom képes lehet finanszírozni a kormányzati víziót, de kérdéses, lehet-e ezt politikai arcvesztés nélkül véghezvinni. „Az a kérdés, hogy a magyar kormány adott esetben el tudja-e engedni a kilincset, ha abba az oroszok már áramot vezettek” – fogalmazott az Energiaklub által szervezett, Paksi bővítés – Kényszerek és kockázatok című konferencián Deák András, a Magyar Külügyi Intézet szakértője. Az orosz nyomulásról és a realitásokról kérdeztük.

Energia, nyilvánosság, kultúra

2012. 05. 11.

- Antal Attila cikke -

„Energetikai ügyekben a közvélemény pontos, gyors, szakszerű tájékoztatásának rendkívüli fontosságára nem is olyan rég egy megrázó esemény figyelmeztette az egész világot. A japán partok melletti földrengés, a fukusimai atomerőművet ért katasztrófa, reméljük, sokáig nem ismétlődik meg. Ám az eset megmutatta, hogy adott esetben emberéletek sokasága múlhat a megfelelő tájékoztatáson” – nyitotta meg Jóri András még adatvédelmi biztosként az  Energia és nyilvánosság című konferenciát.1 Ugyanakkor a nyilvánosság kultúrája meglehetősen alulfejlett és kialakulatlan a hazai energiaszektorban – holott a terület nem csupán szakpolitikai szempontból válik egyre jelentősebbé, hanem a demokrácia napi gyakorlatának is az egyik kulcsterülete lehet.

Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az MVM volt vezérigazgató-helyettesét

2011. 07. 20.

Hűtlen kezeléssel gyanúsítja Molnár Lászlót, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgató-helyettesét a rendőrség - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió Krónika című hírműsora. A volt helyettest különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, lakásán a nyomozók házkutatást is tartottak. A Paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződések lehetnek a háttérben.

Az elszámoltatás vakfoltjai III. - A panamai szabók

2011. 07. 15.

Amerikai becslés szerint globálisan 7400 milliárd dollárra rúg az off­shore-központokban elhelyezett vagyon értéke, ami annak ellenére tovább növekszik, hogy a gazdasági válság miatt a nemzetállamok évek óta korlátozni próbálják az offshore cégek mozgásterét a világgazdaságban. Magyarországon is egyre népszerűbb az offshore cégek alapítása, tucatnyi cég hirdeti ez irányú szolgáltatásait a gazdasági sajtóban és az interneten. Az adóparadicsomokban bejegyzett cégek alapításának hivatalos indoka az „adóoptimalizáció" vagy a „vagyontervezés", valójában azonban gyakran arra szolgálnak, hogy elfedjék a valódi tulajdonos kilétét, összeférhetetlenséget vagy érdekkonfliktust leplezzenek.

A tetten ért fideszes képviselő és a következmények

2011. 06. 8.

A parlament környezetvédelmi bizottságának hétfői ülésén kiderült: Sebestyén László (az a fideszes képviselő, aki a napirenden lévő termékdíjtörvény-módosítást egyéni képviselői indítványként benyújtotta – van-e valaki a hulladékszektorban, aki már hallotta az illető nevét?) a legelemibb fogalmakkal sem rendelkezik arról, amit a „saját” törvényjavaslata tartalmaz.

 

A színfalak mögött pörög a kormány a sokmilliárdos atomüzleten

2011. 06. 3.

Bár a kormány és a Magyar Villamos Művek nem veri nagydobra, a színfalak mögött már javában zajlik az új paksi atomreaktorok előkészítése. Egy kormányzati tisztviselő szerint az Orbán-kormány nem kívánja újra megnyitni a vitát az atomenergiáról, és ez látszik abból, hogy már konkrét reaktorgyártókkal tárgyalnak. Az atomlobbi eközben még többet akar: azt szeretnék elérni, hogy két évtized múlva Paks mellett még egy atomerőmű épüljön.

Origo, 2011. május 26.

Az ombudsman sokallja az atomtitkot

2011. 05. 23.

Nem tudjuk, hogy a kormány milyen információk alapján kíván belevágni a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb beruházásába, és azt sem, hogy ezek az adatok valóban alátámasztják-e a projekt indokoltságát és ésszerűségét - így foglalta össze a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa az új paksi atomerőművi blokkok felépítésével kapcsolatos, meglehetősen kritikus álláspontját.

 

Népszabadság online, 2011. május 20.

A köznek a közpénzhez köze nincs

2011. 05. 5.

A sávolyi motorpálya-beruházáshoz kapcsolódó többmilliárdos MFB-hitel, a pártoknak állami kezességvállalással nyújtott ingatlanvásárlási kölcsönök, a Magyar Villamos Művek szponzori tevékenysége, a Paksi Atomerőmű bővítési tervére elköltött adóforintok:mind olyan közérdekű adatok, melyeket nem ismerhet meg a köz. A TASZ érveivel szemben a bíróságok a titkolózó állami tulajdonú cégekéit fogadták el, és nem engedték, hogy a nyilvánosság megismerhesse a kért adatokat. Az indokolásokban egészen hajmeresztő jogértelmezések, az eljárásokban komoly technikai, jogi hibák fordultak elő.