Az oldalt gondozza: Energiaklub

Pert nyert az Energiaklub: nyilvánosságra kell hozni a paksi bővítésről szóló tanulmányokat

2012. 1. 18.

A Szekszárdi Városi Bíróság január 18-i, szerdai ítéletében kötelezte a Paksi Atomerőmű Zrt.-t a Teller projekt keretében készült tanulmányok és egyéb eredmények nyilvánosságra hozatalára. A döntés egy lassan 2 éve húzódó macska-egér játék újabb fordulója. A tét nem kevés: megtudhatja-e végre a nyilvánosság hogy mennyiből és milyen feltételek mellett tervezi az állam megépíteni a reaktorokat?

Az Energiaklub Szakpolitikai Intézet 2009-ben kérte először az Energia Kontroll Program keretében a Paksi Atomerőművet a tervezett atomerőmű bővítését megalapozó dokumentumok nyilvánosságra hozatalára. Mivel az Energiaklub álláspontja szerint közérdekű dokumentumokról van szó, ezért Paks nemleges válasza után adatkérelmi per indult azok nyilvánosságáért. A Tolna Megyei Bíróság ítéletében később arra kötelezte az atomerőművet, hogy a projekt keretében kötött szerződéseket hozza nyilvánosságra. Ezt az atomerőmű megtette.

A szerződések ismeretében az Energiaklub egy újabb kérelemmel fordult az atomerőműhöz, hogy ezúttal a szerződések értelmében készült tanulmányokat és más eredményeket is hozzák nyilvánosságra. Ezeket azonban csak részben adták át, így ismét a bíróság döntése vált szükségessé. A hiányzó dokumentumok között van például az Esplanade Kft.-nek az erőmű bővítési lehetőségeiről szóló, 48 millió forintért készített tanulmánya, amely ügyében ügyészségi nyomozás folyik, vagy a Budapest Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézete által, csaknem 11 millió forintért készített kommunikációs tanulmánya.

Tekintve, hogy szakértői becslések szerint a tervezett bővítés 2-3 ezer milliárd forintos költségre is rúghat, az Energiaklub úgy véli, hogy a folyamatnak alapjaitól kezdve nyilvánosnak és átláthatónak kell lennie. Szekszárdi Városi Bíróság ítéletének értelmében az alperesnek 15 napon belül kell a dokumentumokat közzétennie. A perben az Energiaklubot a Társaság a Szabadságjogokért Jogsegélyszolgálata képviseli.