Az oldalt gondozza: Energiaklub

Nem nyilvánosak a paksi paktumot megalapozó számítások

2014. 1. 31.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem adja ki azokat a számításokat, amelyekből kiderülhetne, mire alapozta a kormány a paksi beruházás szükségességét. Ezek nélkül viszont az „évszázad üzletére” hivatkozni nem más, mint politikai propaganda. A dokumentumok még 10 évig nem nyilvánosak.

Az Energiaklub közérdekű adatigénylésben kérte január közepén, hogy hozzák nyilvánosságra az új paksi atomerőműről szóló döntést megalapozó dokumentumokat. Ezek nélkül ugyanis nem lehet komolyan venni azokat állításokat, melyek szerint „elképzelhetetlen, hogy a beruházás ne térüljön meg”, és „a kormány az előkészítési folyamatban minden lehetséges rizikófaktort alaposan megvizsgált”.

Az NFM válaszában az szerepel, hogy a döntés megalapozását szolgáló adatok a keletkezésüktől számított 10 évig nem nyilvánosak, azokat nem adják ki. A kormány szándékai szerint tehát legkorábban csak az új blokkok üzembe helyezésekor tudhatnánk meg, hogy – többek között – milyen gazdaságossági vizsgálatokat végeztek, milyen terheket jelent majd a 3000 milliárd forintos és a beruházáshoz szükséges további devizahitelek visszafizetése a magyar állampolgároknak, és foglalkoztak-e egyáltalán az atomenergiával versenyző, fenntartható megoldások – megújulók, energiahatékonyság – megvalósításának lehetőségeivel. Az „évszázad üzlete” kijelentés ezek nélkül az információk nélkül értelmezhetetlen, üres frázis. Így még abban sem lehetünk biztosak, hogy ilyen számítások egyáltalán léteznek.

Legutóbb a Miniszterelnökségtől kaptunk tartalom nélküli választ, amelyben 15 nappal meghosszabbította az új paksi atomerőművel kapcsolatos adatigénylésünk válaszadási határidejét.