Az oldalt gondozza: Energiaklub

Még nem kapjuk meg a szerződéseket

2014. 1. 28.

A Miniszterelnökség 15 nappal meghosszabbította az új paksi atomerőművel kapcsolatos adatigénylésünk válaszadási határidejét.

Miután 2014. január 14-én megszületett a paksi reaktorok építéséről szóló magyar-orosz megállapodás, az Energiaklub több közérdekű adatigénylést is indított. Mindenekelőtt a Moszkvában aláírt államközi szerződések nyilvánosságra hozatalát kértük a Miniszterelnökségtől. A rövid válasz január 27-én érkezett, melyben tájékoztatnak, hogy a válaszadásra meghatározott határidőt 15 nappal meghosszabbítják.

A törvény erre lehetőséget biztosít az adatkezelőnek abban az esetben „Ha az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik”. Azonban nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez az eset fennáll. Véleményünk szerint az igényelt adatok nem jelentős terjedelműek (bár a jogszabály nyitva hagyja azt a kérdést, hogy mit értünk „jelentős” alatt), és biztos, hogy nem nagyszámúak, tekintve, hogy a kormányzati kommunikáció szerint az aláírt négy szerződésből mindössze egy volt államközi, a maradék három cégek között köttetett. Ha a kormány valóban komolyan gondolná azt a kijelentését, hogy nem akar titkolózni és ezek a világ legátláthatóbb szerződései, akkor a jog által biztosított eredeti határidőn belül nyilvánossá tehette volna őket.