Az oldalt gondozza: Energiaklub

Atomcsapás a rezsicsökkentésre

2013. 9. 5.

Már régóta nem az a kérdés a paksi atomerőmű (általánosabban: az európai nukleáris reaktorok) építésével kapcsolatban, hogy olcsó lesz-e az új blokkokban termelt energia, hanem inkább az, hogy hogyan lehet lenyeletni az állammal (az adófizetőkkel) az atomáram horribilis felárát – erre az egybehangzó megállapításra jutottak a Paksi bővítés – Kényszerek és kockázatok című budapesti konferencia előadói. Köztük volt a cseh kormány korábbi szakminisztere is, aki különösen érzékletessé tette, hogy mibe „mászik bele”, aki mostanában nukleáris beruházásba kezd.

Akár heteken-hónapokon belül kiírhatja a magyar kormány a tendert két új paksi reaktorblokk felépítésére. Perger András, az Energiaklub projektvezetője szerint arra a kérdésre, hogy miért van szükség az új blokkokra, ki és milyen felhatalmazással döntött róluk, ki és miből fogja finanszírozni ezeket, nos minderre egyelőre nincs válasz.

Az MVM-mel, az atomerőművel és a kormánnyal a hiányzó információk miatt rendszeresen perbe szálló szervezet szakértője emlékeztet rá: míg korábban a dinamikusan növekvő magyar áramigénnyel indokolták a tervezett két új reaktor felépítését, mostanában a majdani „olcsó” paksi áram remek európai értékesíthetőségével magyarázzák a bővítést. Sajnos a tények és a rendelkezésre álló prognózisok egyik érvet sem támasztják alá. A magyar áramigény sem most, sem a belátható jövőben nem nő, az európai piacon pedig tartós áramtöbblet van, alacsony árak mellett.

 

A teljes cikk a nol.hu-n