Az oldalt gondozza: Energiaklub

Per a stratégiai gáztároló költségeinek megismerésért

2010. 3. 26.

2010. március 25-én megkezdődött az a per, amit az Energia Klub indított a stratégiai gáztároló szerződéseinek nyilvánosságra hozataláért. Az ügy alperesei a Mol, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) és az MMBF Földgáztároló Zrt. A pert azután indítottuk, hogy a megismerni kívánt szerződéscsomagok kiadását az adatkezelők megtagadták.

Az Energia Klub (az alperesek által ki nem adott szerződéscsomagból) az alábbi kérdésekre vár választ:

A gáztároló a fogyasztók pénztárcáját érintő jelentős kérdés – pontosabban annak a kérdése, hogy hogyan lehet, illetve szabad-e a fogyasztókkal megfizettetni másoknak hatalmas hasznot hozó gigaberuházásokat? Miért kell évtizedek alatt közel 500 milliárdot egy olyan beruházásba ölni, amely sehol máshol a világon nem bevett megoldás? Milyen az a krízishelyzet, amiben szükséges a tárolót megnyitni, ha a 2009-es „nagy magyar” krízishelyzetben sem volt rá szükség? Ha a tároló az 1,2 milliárd köbméteres biztonsági tárolói kapacitás mellett 700 millió köbméter kereskedelmi tárolói kapacitással is rendelkezik, miért kell – kell-e? – a cég kereskedelmi hasznát a fogyasztóknak támogatni?

Az adatkérelmet (a többek között) az energetikai adatok nyilvánosságával foglalkozó Energia Kontroll Projektünk keretében indítottuk (ld. honlapunk Adatnyilvánosság menüpontját). A kérelmekkel az energetikában érintett állam- és közigazgatási szervezetekhez, illetve energetikai cégekhez folyamodtunk. Kérelmünk visszautasítása miatt három esetben voltunk kénytelenek bírósághoz fordulni. Ezek közül a stratégiai gáztároló ügye jutott el elsőként a tárgyalóteremig. További két ügyünk az MVM ellen folyik. Az MVM az atomerőmű bővítésével foglalkozó, ún. Teller-projektje adatainak, illetve az MVM és az erőművek között kötött kereskedelmi szerződések nyilvánosságáról szóló perek április közepén kezdődnek.

Az Energia Kontroll Projekt adatnyilvánossági ügyeiben az Energia Klub jogi képviseletét a TASZ jogsegélyszolgálata látja el.