Az oldalt gondozza: Energiaklub

Európai képviselők előtt az atomenergia átláthatóságáról

2012. 12. 13.

Az Energia Kontroll Program vezetője, Koritár Zsuzsanna, az Európai Parlament képviselői előtt beszélt arról, miért fontos az atomenergia átláthatósága, az információk széles körű – európai szintű – nyilvánossága.

Bár az atomenergia megítélése az EP képviselők körében is eltérő, egy dologban egyetértenek: a biztonság közérdek, így minden információ, ami az atomenergia biztonságával kapcsolatos, közérdekű kell, hogy legyen. Ráadásul nem csak országos szinten – hiszen egy esetleges baleset hatásai a határokon is átterjednek.

2012. december 4-én erről tartottak megbeszélést az Európai Parlament, az Európai Bizottság és több európai ország szervezetének képviselői. Az Energiaklub programvezetője azt a megtisztelő felkérést kapta, hogy az Energia Kontroll Program tapasztalatai alapján beszéljen a magyar helyzetről, és arról, hogy miért fontos az atomenergia átláthatósága, az információk széles körű – európai szintű – nyilvánossága. A programvezető olyan személyek mellett adhatott elő, mint Peter Faross, az EU Energiaügyi Főigazgatóságának képviselője, Michele Rivasi, a Zöldek EP képviselője, Richard Adams, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságának képviselője, valamint Philip Kearney, az Aarhusi Egyezmény Társadalmi Részvétel Munkacsoportjának elnöke.