Az oldalt gondozza: Energiaklub

Az Energiaklub, az EMLA és a Greenpeace felfüggesztik részvételüket az atomenergia kérdéseivel foglalkozó nemzeti kerekasztalban

2014. 2. 21.

Budapest, 2014. február 21. – A kerekasztal [1] tegnapi ülésén a civil szervezetek azt várták, hogy választ kapnak a tervezett paksi beruházás részleteire vonatkozó kérdéseikre. Mivel az MVM és a kormány képviselői a döntést megalapozó érdemi információkat nem voltak hajlandóak megosztani a kerekasztal többi résztvevőjével, ezért a három szervezet úgy döntött, hogy felfüggesztik részvételüket a kerekasztalban, és a visszatérést feltételekhez kötik.

A kormányzatnak és az érintett cégeknek nyilvánosságra kell hozniuk a paksi döntést megalapozó számításokat és elemzéseket. Paks 2 gazdaságosságáról nem lehet érdemi szakmai vitát folytatni a szükséges beruházások háttérszámításainak és költségeinek ismerete és a nemzetgazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, energiapolitikai és egyéb hatások ismerete nélkül. Amint ezek az adatok rendelkezésre állnak, a civilek folytatják a szakmai munkát.

A szervezetek szerint a kerekasztal működésének minimális alapfeltétele, hogy a kormányzat és a cégek betartsák az információk szabadságára és a döntéshozatalban való részvételre vonatkozó hatályos törvényeket. Ahogy az is minimális elvárás, hogy a kerekasztal által korábban már elfogadott protokollokat tartsák be. A szervezetek sérelmezik, hogy a kerekasztalban részt vevő hatóságok, a kormányzat és cégek nem tekintik a kerekasztalt érdemi informálásra megfelelő fórumnak. A civilek különösen felháborítónak tartják, hogy miközben a lényegi információkat visszatartják, a kerekasztalt úgy kívánják feltüntetni, mintha azon valódi érdekegyeztetés, tájékoztatás folyna.

A kerekasztal ülésén Dr. Szabó Marcel, az alapvető jogok országgyűlési biztosának a jövő nemzedékekért felelős helyettese elmarasztalta a kormány és a cégek képviselőit az információk visszatartásáért, a munka hátráltatásáért.

Az Aarhusi Kerekasztal az Európai Bizottság kezdeményezésére 2009 óta működő egyeztetési fórum. Az Aarhusi Egyezmény a környezeti információkhoz való hozzáférésről, a döntéshozatalban való részvételről, illetve a jogorvoslathoz való jogról szóló nemzetközi egyezmény. A kerekasztal ennek magyarországi érvényesülését vizsgálja kifejezetten az atomenergia területén. A kerekasztal azért jött létre, hogy az atomenergiát érintő döntéshozatalban meghatározó szerepet játszó felek – ipar, hatóság, kormányhivatalok, országgyűlési biztosok hivatala, szakmai szervezetek – megvitathassák tapasztalataikat, és javaslatokat tegyen az átláthatóság és a döntéshozatalban való érdemi részvétel javítására.

[1] Hivatalos nevén: „Kerekasztal az atomenergia alkalmazásával kapcsolatos társadalmi részvétel elősegítéséről környezetvédelmi ügyekben”.